ABD yasamsal medya sitelerini savunan 230’uncu maddenin değişmesini konuşuyor. Yasanın değişmesi vaziyetinde internette hiçbir şey eskisi benzeri olmayabilir. Ülkede şu vakit bireylerin paylaşımları amaciyla yasamsal medya şirketlerine dava açılması tartışılıyor. Twitter ve Facebook vaziyeti hazırda şiddet ve nefret söylemi bulunan içerikleri platformundan kaldırıyor ama tertemiz kanun ile davalarla uğraşmak istemeyecek yasamsal medya şirketlerinin yaklasik olarak her paylaşımı kaldırmak amaciyla tek gerekçeleri olacak.
1996 seneninde internetin yaygınlaşmasıyla birlikte Communications Decency Act (İletişimin Uygunluğu Yasası) 230’uncu maddesi yasalaşmış ve kanun ile birlikte kişilerin internette yaptıkları yorumların kendisi kendilerini bağladığı, yorumların yapıldığı platformların yasal yükümlülüklerden sorumlu olmadığı belirtilmişti. Bu yasadan alınan güçle birlikte ABD’de yasamsal medya şirketleri huzurlu tek şekilde çalışabiliyordu.
Bugünlerde ise bu yasanın değişmesi gündemde. ABD’li Bir takım politikler yasamsal medya şirketlerinin sahislarin paylaşımından da sorumlu tutulmasını istiyor. böylelikle şirketlerin dahada çok muhtevası platformlarından hızlıca kaldırmaları amaçlanıyor.
KURULUŞ FELSEFESİNDEN UZAKLAŞIR?
Financial Times’ta bulunan habere göre; Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg yasanın tartışılabileceğini belirtirken Google ve Twitter’ın yöneticileri yasamsal medyanın yasanın değişmesi vaziyetinde platformların ifade özgürlüğünü öne alan kuruluş felsefesinden uzaklaşacağını anlatıyor.
Kanun ile alakalı düzen eden oturumda laf alan Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey yasanın geçmesi vaziyetinde yasamsal medya şirketlerinin hatri sayilir büyüklükte tek denetim gücüne sahip olacaklarını ve haklarında dava açılacağını düşündükleri her muhtevası sileceklerini söylüyor.

Corona virüsü tedbirleri dolayısıyla Twitter’ın CEO’su Dorsey oturuma video konferans metodu ile katıldı. Fotoğraf: Reuters
230’uncu maddenin değişmesi amaciyla tek araya toplanan komisyona başkanlık eden Cumhuriyetçi Senatör Roger Wicker, “Söz konusu kanun tek kalkan benzeri yasamsal medya şirketlerini açılacak davalardan koruyor.” derken “Bu parasız geçiş çagi bitti” ifadelerini kullandı.
‘PARTİ BAĞLANTINIZ VARSA AÇIKLAYIN’
Google, Facebook ve Twitter CEO’larının katıldığı oturumda laf alan Cumhuriyetçi senatör John Tune CEO’ların tek parti ile irtibatları varsa bunu açıklamalarını istedi. CEO’lar bu öğrenci cevap vermedi.
Oturuma katıran Senatör Marsha Blackburn Twitter’ın Trump’ın tweetlerini 65 sefer sansürlediğini Biden’ın hiçbir izahını ise sansürlemediğini anımsattı. Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey ise Trump’ın tweetlerini platformdan hiç silmediklerini söyleyerek cevap verdi. (Doğrusu Twitter 65. sefer Trump’ın tweet’lerine içeriklerine ikaz işareti koydu. ikaz işareti içeriğin doğru bilgi vermediği veyahut şiddeti özendirdiği mananına gelebiliyor.)
Oturum süresince Cumhuriyetçi senatörler Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey’e kati yüklendi Cumhuriyetçilerin sorduğu 25 sorudan 16’sı Dorsey’e yöneltildi.

İki partiden politikler de CEO’ları sıkıştıran sualler yöneltti. Fotoğraf: Reuters
35 BİNDEN çok İNSAN İÇERİK TAKİP EDİYOR
Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg ise platformda ‘sakıncalı’ içeriklerin paylaşılmaması amaciyla ellerinden geleni yaptıklarını belirtirken Yalnızca kendisinin bünyelerinde içerik takibi yapan 35 binin üzerinde çalışan olduğunu aktardı.
ABD’de Demokratlar da 230’uncu maddenin değiştirilmesini istiyor. Demokratlara göre kanun farklığı yasamsal medya şirketlerine dolaysiz olarak dava açılmasından çok nefret suçu benzeri olguların ifade özgürlüğü kapsamı dışında kalmasını sağlamalı.
ABD Başkanı Donald Trump da 230’uncu maddenin değişmesini isteyenlerden. Trump geçen günlerde meşhur Twitter hesabını kullanarak, “Madde 230’u kaldırın” iletinini yayınladı.
TÜRKİYE’DE durum NE?
Türkiye’de yasamsal medya şirketlerine dava açmak mümkün ama şirketlerin içerik kaldırma ile alakalı yargı kararlarını uygulayıp uygulamayacakları kati değil. İçerik kaldırma talepleri amaciyla mahkeme kararı alınsa dahi Twitter ve Facebook benzeri şirketler amaciyla bunun tek bağlayıcılığı yok. Şirketler kendisinin değerlendirmelerine göre tek muhtevası ya siliyor veyahut platformda kalmasına karar veriyorlar.
İlginizi Çekecek Haberler
Yurt dışından getirilen telefonlara zam
5A uydusu uzaya fırlatılıyor
‘Karizmatik hayvanlar’ daha şanslı